CONTEXT SMALL copy.jpg
St Joseph's Cottage

Extension and refurbishment of Grade II Listed Cottage

This full refurbishment of a neglected Listed cottage in North Oxfordshire compliments the original building with a contemporary stone and glass 'pavilion'. The contemporary extension houses social activities in a light filled modern interior but reflects the sensitivity of the historic building through the proportions and choices of external materials.

The contemporary stone trabeated structure forms a backdrop to the garden hugging the Cotswold stone boundary wall much as a Victorian glass house once did on the site. This volume acts as a bookend to the site layout and focuses attention from within towards the private garden space and is a size and volume that respects the privacy of the neighbouring building. A full basement space houses an extra bedroom suite with lightwells creating a light filled subterranean space.

The historic cottage is planned for a full internal refurbishment and repair of external fabric through the removal of external volumes which have been added over time to the detriment of the host structure. Interior finishes are calm and natural and express the pure elements of the original.